Batteribyte i Dehler 32

Såhär såg det ut i en Dehler 32 från 2010. Tysk ordning och reda men med förlegad tung teknik. Två stycken Banner AGM förbrukarbatterier på 95Ah vardera plus ett startbatteri på 70Ah. Totalt 80kg i blybatterier.

Nu ersatta med ett Litiumbatteri på 90Ah med en vikt på 15kg. 65kg lättare båt alltså, dock med likvärdigt antal Ah som båtägaren kan utnyttja, men utan någon självurladdning och med betydligt snabbare uppladdning. Helt underhållsfritt, ingen underhållsladdning via landström eller solceller behövs. På riktigt installera och glöm bort, och som grädde på moset, ett helt stuvfack ledigt för semesterservisen!

 

4 svar på “Batteribyte i Dehler 32”

 1. Hej Jimmy
  En BMS eller batterybrain bryter väl vid för låg spänning, hur får man då igång motorn för laddning när man bara har ett batteri?

  1. När en BatteryBrain bryter spänningen så är det ca 3% kapacitet kvar vilket är tillräckligt för att starta motorn flera gånger.

   1. Tack Jimmy!
    Då sänks ju tröskeln avsevärt för att göra denna investering, ett litiumbatteri är ju avsevärt billigare än två.
    Mvh Patrik ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *