Test av nya Diva 34SC

I veckan fick jag tillfälle att testsegla nya Diva 34SC för Hamnen.ses räkning.

SC står för Sport Cruiser och båten imponerar med snygg interiör, smarta lösningar och många och bra viktoptimeringar och resultatet är en av de livligaste Cruiser/Racers jag provat. Den rinner på extremt bra på öppna bogar tack vare ett fint skrov och den låga vikten. Det var inga svårigheter att nå tvåsiffriga farter på loggen och jag fascinerades av det rena släppet i aktern. Normalt för båtar i detta segment är att det brukar se ut som en bubbelpool i kölvattnet närmast akterspegeln men så var inte fallet här, sweet!

Tyvärr var det extremt byigt på Kanholmsfjärden på testdagen så det var svårt att bilda sig en bra uppfattning om båtens prestanda på kryss. Helt klart är att den inte kändes underriggad, utan snarare hetsig och lite vek, men det kan som sagt ha varit pga de extremt byiga vindarna i kombination med focken som var en lättvindsvariant som i vindar uppåt 10m/s blev alldeles för djup och därmed krängde omkull båten i byarna. En detalj är att jag nog hade föredragit en lite mer akterlig mastposition för att få en lite mindre högsmal fock. Det blir i mitt tycke mer lättrimmat och ställer inte lika höga krav på materialet för att focken skall orka hålla formen när vinden ökar. Som bekant så kostar undanvindspotential i mättal och ska man lyckas i tex ORCi så är kryssprestanda allt och därför brukar lite tyngre båtar vara att föredra. Ska bli intressant att se hur konceptet fungerar nästa sommar på kappseglingsbanorna!

Hela testet filmades och kommer snart att publiceras på Hamnen.se

Diva 34 SC

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *